Czym różni się termometr ze szlifem od rurkowego czy bagietkowego?
Termometry laboratoryjne kojarzą się przede wszystkim z wysoką szczegółowością i precyzyjną kontrolą temperatury. I rzeczywiście tak jest. To właśnie doskonała jakość pomiaru sprawia, że przyrządy te znajdują zastosowanie zarówno w laboratoriach, jak i w przemyśle, rolnictwie czy placówkach naukowych.
Wśród termometrów laboratoryjnych wyróżniamy przede wszystkim termometry bagietkowe i termometry rurkowe, w tym ich specjalny rodzaj, czyli termometry ze szlifem. Czym różnią się wspomniane opcje? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Termometr ze szlifem – co warto wiedzieć?
Termometry laboratoryjne ze szlifem są – jak już wspomnieliśmy – jednym z rodzajów termometrów rurkowych. Przyrządy te bazują na najwyższej jakości szkle, które jest w pełni odporne na szkodliwe warunki zewnętrzne. Są również dedykowane do naprawdę dokładnych pomiarów temperatury – i to w różnych sytuacjach, warunkach i branżach.
A czym wyróżniają się termometry rurkowe? To również wysokiej jakości propozycje. Należy jednak pamiętać, że podczas obliczania wyników konieczne jest uwzględnienie poprawki wskazań. Termometry rurkowe mogą posiadać różne zakresy pomiarów temperatury, różne wymiary, a wewnątrz kapilary może znajdować się odpowiednia ciecz organiczna.
Termometr bagietkowy – czym się charakteryzuje?
Trzecim ze wspomnianych rodzajów termometrów są termometry bagietkowe. To dobrze znane propozycje, które stanowią podstawę standardowego wyposażenia profesjonalnego laboratorium. Pozwalają na zmierzenie zarówno bardzo niskich, jak i bardzo wysokich temperatur, a do tego są uniwersalne, jeśli chodzi o miejsce zastosowania.
Jeśli więc szukasz dokładnych termometrów, które ułatwią codzienną pracę w laboratorium, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej oferty.